Tinerii și sexualitatea, iată o problemă comună pentru familie, Școală și Biserică. Un subiect care trebuie abordat cu atenție, sinceritate și deschidere față de tineri. Deși pare a fi ceva nou, un aspect luat în considerare doar de câteva decenii încoace, el este totuși vechi. Personal, cred că fiecare societate și cultură umană, oricât de arhaică, a avut felul ei de a educa tinerii în pragul pubertății cu privire la tainele trupului lor și a vieții conjugale pe care urmau să o înceapă prin întemeierea unei familii.
Ce este totuși nou astăzi? SIDA (și alte boli venerice), homosexualitatea (promovată ca normalitate), pornografia omniprezentă (ca material pe internet, televizat, publicitar sau umoristic), precocitatea și promiscuitatea sexuală, avortul? Probabil că da. Cel puțin aceste probleme sunt mult mai mari și mai răspândite decât înainte de al II-lea Război Mondial.
Aceste probleme sunt la nivel internațional în atenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF). Dar aceste probleme sunt și în grija noastră: părinți, profesori, preoți.
În acest sens în luna decembrie 2012 au avut loc la Liceul Tehnologic „N. Bălăuță” din Șcheia două întâlniri între cadrele didactice și membrii Departamentului Provita, din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. La prima întâlnire Pr. coordonator Radu Brânză a prezentat activitatea departamentului Provita, iar împreună cu doamnele și domnii profesori s-au discutat problemele tinerilor elevi și ce putem face noi pentru a-i ajuta și a-i determina să își trăiască adolescența într-un mod responsabil, echilibrat, frumos și, de ce nu, creștinesc.
A doua întâlnire a stat sub genericul „Tinerii și rănile lor” și a avut ca invitat pe D-ra Violeta Radosav, medic specialist în medicina de familie și planing familial din Timișoara. Ea a vorbit despre experiența ei în cadrul liceelor din Timișoara și împrejurimi, unde a demarat campania „Vreau să aflu!”. A subliniat că trebuie depășită experiența nefastă a deceniilor trecute, când educația sexuală s-a redus la a împărți elevilor prezervative și anticoncepționale, ceea ce a crescut numărul infectărilor cu HIV, numărul avorturilor și a scăzut vârsta la care tinerii încep viața sexuală. D-ra Radosav a oferit și materialul didactic folosit în campania „Vreau să aflu!” pentru a fi folosit de cei interesați.
Cadrele didactice și-au prezentat punctul lor de vedere și în final s-a convenit ca profesorii dornici de a se implica în acest proiect să dedice câteva ore din programul didactic pentru ca fie ei personal, fie un preot sau alt invitat, pornind de la materialul primit să discute cu tinerii despre problemele și rănile adolescenței.
Până acum am reușit să ne întâlnim cu clasele a VI-a A și B, prin bunăvoința D-relor diriginte Lavinia Vlad și Anca Răzmeriță. Împreună cu elevii am vizionat un film despre agresiunea virtuală și am discutat despre violența din jurul nostru.
Sperăm ca pe parcursul celui de-al doilea semestru să continuăm colaborarea noastră cu Liceul Tehnologic „N. Bălăuță”.
Pr. Florea Bogdan