Istoricul Parohiei Șcheia

Istorie Ianuarie 20, 2013

Biserica de lemn din Șcheia, cu hramul Sfântul Gheorghe, a fost construită în jurul anului 1650 de către voievodul Vasile Lupu (1632-1653).

Istoricul Nicolae Iorga scrie: „De cealaltă parte a satului, pe culme, Vasile Lupu, pribeag în aceste părți, de frica tătarilor, a durat într-o vară o biserică de lemn pentru ascunzătoarea sa. Ea nu-și are părechea aiurea. Clădită întocmai după chipul bisericilor de piatră, are și cadrul fereștrilor și cuibul de împrejmuire făcute dintr-un lemn tare de stejar care ține de două sute cinzeci de ani. Pomelnicul începe și astăzi cu numele lui Vasile Voievod” (Nicolae Iorga, România cum era până la 1918). Ea este astăzi înconjurată de cimitirul vechi al satului, pe o colină a Coastei Șcheii, aproape de casele oamenilor, dar totuși pe un loc înalt, ascunsă de copacii mari și ferită de zarva lumii.

Parohia Sfântul Gheorghe Șcheia a avut dintotdeauna preoți slujitori, făcând parte până în anii '60 din Episcopia Hușilor, iar mai apoi din Arhiepiscopia Iașilor. Ea cuprinde jumătate din Satul Șcheia (com. Șcheia) situat la 35 km de Iași.

Atât biserica monument istoric din sec. al XVII-lea, cât și cimitirul vechi, bogat în pietre funerare sculptate de meșterii locali, vă invită să le vizitați!